Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-08-2017, 04:44 PM   #1
New Camper
 
Millbabe's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: CO
Posts: 5
Water heater issue

My water heater red light just started staying on all the time. The water is still running hot but the light was turning off on its own after heating. I'm a newbie at this and need some guidance on how to fix this. I don't now anything about this repair. I have an electric water heater. Thanks in advance. I need this fixed before winter, only a few months away. You help is really appreciated!
Millbabe is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 05:22 PM   #2
Family Vacation Member
 
CampMacKay's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Ontario
Posts: 120
I haven't heard of an RV with only an electric water heater, they are gas & electric. As for the light, it should only illuminate when the gas burner does not light after 3 tries. Is your gas turned on? Check to see if your switch for gas is also turned on. If on, turn it off and the light issue should go away.
To use it on gas, first turn the gas on at the tanks and then purge the system by firing up the stove for a couple minutes, then try the water heater on gas. Go outside and see if you can hear the burner or see a flame in the little window on the cover to the heater.
__________________
🇨🇦 Scott & Janie 🇨🇦
2004 Dodge RAM 2500 CTD (slightly tweaked)
2011 Cruiser 31RK
Cooper the Golden Retriever, and
Sam the black lab.
CampMacKay is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 06:36 PM   #3
New Camper
 
Millbabe's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: CO
Posts: 5
Sorry, I didn't mean it was all electric. It's an electric start. We do have propane and it's been on for some time now. I checked to make sure it's full, it is. I did try turning the heater off both inside the RV and the outside in the actual unit. I see the pilot light on. Just can't figure why all of a sudden the inside red light stays on. Also why it only heats up if I do the restart and not for long. The red light goes off after the restart and then about an hour later it turns on and stays on.
Millbabe is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 06:48 PM   #4
Full Time Camper
 
Stan's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Oak Harbor, WA
Posts: 1,913
Do you have access to the owners manual? May be some info in there - go online and search if you don't have it. Also, post your rig year and model plus the model of your W/H.
__________________
Stan and Terri
Oak Harbor, WA
2008 Chevy 2500HD D/A
2007 Cruiser CF30SK
Glide Ride Pin Box
Reese 16K Slider
Stan is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 07:55 PM   #5
Family Vacation Member
 
CampMacKay's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Ontario
Posts: 120
No apology necessary, sometime a tidbit of missing info can head me off in a different thought pattern. I know Attwood heaters, due to ours causing me to research them until my brain hurt.
I second Stan's request, what make is yours?
__________________
🇨🇦 Scott & Janie 🇨🇦
2004 Dodge RAM 2500 CTD (slightly tweaked)
2011 Cruiser 31RK
Cooper the Golden Retriever, and
Sam the black lab.
CampMacKay is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 07:58 PM   #6
New Camper
 
Millbabe's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: CO
Posts: 5
I've been looking online for the manual but haven't found it yet. I have a 2003 AmeriCamp Travel Trailer, 33 foot. I will look inside the heating unit to see which one I have. We have a bit of a rain storm going on right now. I really appreciate your help.
Millbabe is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 08:03 PM   #7
Site Team
 
mark5w's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: PA
Posts: 4,096
Owner manual http://bryantrv.com/docs2/docs/operating/atwood1.pdf

Check out page 4 "Electronic Ignition Operation".

Should help you.
__________________
Mark & Susan
Lehighton, Pennsylvania

'13 Cruiser Patriot 335SS - '13 Ford F150 SCREW - PullRite Superslide - Roadmaster Active Suspension
Member - "Northeast Crossroad Rally" & "Mason-Dixon Bunch"
mark5w is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2017, 03:49 PM   #8
New Camper
 
Millbabe's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: CO
Posts: 5
Thanks for the link to the manual. I read most of page 4. I now have no pilot light on. The heater makes no noise when turned on. I really would like to fix this myself instead of overpaying someone to do it. Am i foolish to think i can fix it?
Millbabe is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2017, 05:14 PM   #9
New Camper
 
Millbabe's Avatar
 
Join Date: Aug 2017
Location: CO
Posts: 5
I flushed out the water in the heater. So far the lights off and the pilot is lit. 🤞 Hope that does it.
Millbabe is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2017, 04:44 PM   #10
Weekend Camper
 
SJSS Slingshot's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: LA
Posts: 89
Happy for you that you got it fixed. Doing it yourself and learning how to fix something, on your own, is a great achievement. This forum is a great place to gather good information, and helpful guidance, and then apply it to your problem .
SJSS Slingshot is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 10:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.